За режисьора Явор Гърдев България е родният дом, в който винаги и без условия ще се връща. "Това е моята идентичност", споделя той.

По въпроса за идентичността между Северна Македония и България счита, че няма място за агресия. Според него в Македония "има интелигентни хора, които осъзнават, че този процес трябва да бъде извървян двустранно."

Режисьорът е оптимист и по отношение на бъдещето и коронавируса: "Това нещо ще бъде преодоляно в един момент". А самодисциплината е една от стъпките. 

„Когато има тежки периоди, самодисциплинта може да наложи друг поглед върху ситуацията. Въпрос на вътрешни усилия е. И колкото по-стоически се действа, толкова по-добре“, споделя той.

В момента актьорите репетират онлайн. В Америка и Германия театрите са затворени, а в България работят в режим на 30% посещаемост от публиката.

Постановката, по която режисьорът работи в момента, разказва за репресиите в Беларус и се чете в театри в различни държави. Режисьорът се включва в тази инициатива заедно с трупата на Плевенския театър. Репетициите ще завършат с видеозапис, който всеки ще може да гледа.

Страхува ли се Явор Гърдев и дисциплиниран ли е самият той - четете в Ladyzone.bg.