Това, което Андрей Гюров каза вчера, е лъжа. Не беше вярно и мисля, че той трябва да се срамува от поведението си. Силно се надявам това негово действие да е случайно и той да ми се извини. Това каза в предаването „Лице в лице“ зам.-председателят на парламента Ива Митева.

Припомняме ви, че вчера в „Лице в лице“ депутатът от „Продължаваме промяната“ и кандидат за шеф на БНБ заяви, че Ива Митева и майка й са разглеждали биографиите на колегите й и са се питали дали той ще е следващият управител. Явно поне в разговорите на някои хора в парламента моята номинация е била въпрос още от първия ден, допълни Гюров.

Ето как Митева коментира думите му:

„Аз бях много изненадана от това негово изказване, приятели ми се обадиха и много се забавлявах. Не знаех, че е толкова ценно моето мнение за господин Гюров и за неговата формация. Явно той иска и има желание аз да разкажа истината, защото може би имам някакъв пръст в цялата работа. На 11 март, след като бяха приети процедурните правила в бюджетната комисия, ние свикахме коалиционен съвет заради прословутото разпределение на комисиите и нашето ощетяване, и тогава господин Гюров каза, че много неприятно са приети процедурните правила в бюджетната комисия и е хубаво в пленарна зала да се направи предложение изискването за магистър за управител на Българска народна банка да бъде намалено на бакалавър“.

По думите на Митева всички са реагирали остро на това:

„Аз дори се изсмях и казах, че по-добре със средно образование да бъде управителят на БНБ и се обърнах към него, и му казах, че по-добре да бъде той издигнат за кандидат за Българска народна банка, защото все пак е доктор. И през смях му казах - Дори аз бих гласувала за теб. Доволна съм, че може би тази моя идея се е възприела позитивно в колегите и, че те го предложиха наистина за управител на Българска народна банка, но нивото, до което се стига не е добре. Не е хубаво да се изговарят неверни думи“, отбеляза Ива Митева. 

По отношение на дългата великденска ваканция на депутатите, Ива Митева каза, че е гласувала за нейната отмяна:

„Исках да работим, защото има много работа, която трябва да се свърши. Може би с тази ваканция страстите ще поутихнат, да се поуспокоим и всеки да размисли над това, което е свършил. Надявам се да работим по време на ваканцията“, отбеляза тя.

Митева разясни, че не е участвала в гласуването за парите за пътища, защото е против този тип решение в частта за одобряването на плащането от парламента.

„Смятам, че сме правова държава, има разделение на властите, че все още действа принципът власт власт възпира и не е работа на Народното събрание да одобрява плащания, които са в правомощията на Министерския съвет и на министъра на финансите. Хубавото в това решение е, че успяхме да отворим вратата хората да получат парите си. Хубавото е, че ще могат да се предприемат действия за нови възлагания и да се довършат започнатите действия“, каза Ива Митева.

По време на служебния кабинет с допълнителни споразумения е променен обемът на работа и сроковете са скъсени, допълни тя.

„Сега удължихме сроковете и дадохме възможност на хората да си вършат работата и да знаят, че ще им бъде платено“, каза още Ива Митева.

Гледайте целия разговор във видеото.