Не може да се говори за някакъв вид отмъщение или обвързване на парите за пътищата с процедурата за БНБ, посочи в предаването „Лице в лице“ председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, който беше и кандидат за гуверньор на БНБ. По думите му периодично в българската банкова система се получават трусове, които струват огромни средства на всички данъкоплатци.

„Ние поддържахме тезата, че процедурата за нов управител на БНБ трябва да стартира тогава, когато ние имаме готовност да издигнем обща кандидатура, която е консултирана както в управляващата коалиция, така и с опозиционните партии“, обясни Гюров.

„Моята кандидатура за БНБ стоеше на дневен ред още от първия ден на парламента, когато се запознах с Ива Митева и спомена, че с нейната майка са разглеждали биографиите на колегите й и са се питали дали аз ще съм следващият управител. Явно поне в разговорите на някои хора в парламента моята номинация е била въпрос още от първия ден“, обясни той.

Той посочи, че това е една изключително важна позиция за държавата и като такава в този период на кризи изисква широка подкрепа и ясен мандат. „За целите, които сме си поставили за Българската народна банка, ние търсехме човек, който е независим, който няма обвързаности с българската банкова система, не е пял „Назад, назад, моме Калино“ по банкерски сбирки и който ще отстоява неотклонно присъединяването бързо към еврозоната и борбата с прането на пари“, каза още Андрей Гюров.