Македонски историци настояват да бъде извадена Македония от списъка с българските региони от учебниците по стара история.Темата коментира в студиото на „Лице в лице” проф. Ангел Димитров,  председател от българска страна на съвместната експертна Комисия по историческите и образователни въпроси с Македония

„Ние не сме стигнали до нито едно сериозно, крайно решение по темите, които сме обсъждали. Хората си мислят, че когато става въпрос за учебници от средното образование нещата стават бързо и лесно, само че там са залегнали тези, по които има сериозни възражения от наша страна”, посочи проф. Димитров.

„Ние не водим преговори с македонската страна, ние водим научна дискусия – в нея няма компромиси, в нея има ясни позиции. Не трябва да се забравя обаче, че нашата работа е в политически контекст”, допълни историкът.

Проф. Димитров посочи, че има напредък в работата на Комисията по историческите и образователните въпроси дори след първото ѝ заседание. Той даде пример, че двете страни са се договорили за съвместно отбелязване на дадени събития като 24 май.