"Оклеветяването на опоненти по време на избори води до общо отвращение от политиката и хората спират да гласуват. Това е голямото престъпление към българите."

Това каза в студиото на „Лице в лице” водачът на листата на ВМРО в Русе и заместник-председател на партията Искрен Веселинов.

По думите му законопроектът на партията, който предвижда глоба от 10 до 15 000 лв. и 4 г. затвор за политици, разпространяващи фалшиви новини, не е измислен днес.

"Подобен закон разработихме и внесохме в предишното Народно събрание, но така и не му дойде редът да влезе в зала", обясни Веселинов.

Според него той е равносметка на кампанията, която тече и "неистовите напъни да се печелят гласове чрез клевети, поднасяне на фалшива информация и опит да се окаля целия политически терен, за да може  „нашето кално петно да не личи”.

"Няма как осъдени на две инстанции политици да четат морал и да обясняват, че цели партии извършват закононарушения и купуват гласове", добави той.

Според депутатът някой обяснява на тези политици, че ако клеветят опонента си, "някакви хиляди гласове ще дойдат при тях".

"Първо, няма да дойдат, защото всеки участва в тази кампания с идейната си база и с историческото си наследство, и хората много добре могат да различат истината от фалша", категоричен е Веселинов.

„Джендър пропаганда”

За заместник-председателят на ВМРО това далеч не е най-важното им законодателно предложение. За тях много по-важна е декларацията, с която България може да се обяви за зона, свободна от „джендър пропаганда”.

„Пропаганда е, когато в учебника пише, че детенцето, като порасне, ще си избере пола. Не трябва да се превръщаме в Дания, където 10-годишни деца могат да избират да си сменят пола”, допълни той.

Темата „Северна Македония”

По думите на Веселинов през годините сме дали много подаръци на Македония, но най-важният от тях е тяхната свобода и независимост и това, че там е нямало гражданска война.

Депутатът допълни, че днес България има икономически проекти със съседката си.

"Например „Коридор №8”, който беше блокиран от македонското правителство и 200 млн. евро не бяха усвоени само и само да няма връзка с България", обясни той.

Вижте повече във видеото.