По никакъв начин нe подценяваме риска за всички на първа линия, това са преди всичко здравните работници, но и хората, които са на първите нива на управление. Трябва обаче да намерим начин да възстановим работата на тези институции без да подлагаме хората на риск. Това заяви в предаването „Лице в лице“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

"Трябва да осъзнаем, че тази криза не е просто кратко сътресение в нашия живот, тя може да се окаже доста по-дълга, отколкото ни се иска да си представяме, и трябва да започнем да се адаптираме, което не означава да се откажем от мерките. Ние подкрепяме прилагането на мерките за изолация.

Управляващите се справиха добре с първата фаза на това, което ни се случи, бяха въведени адекватни мерки, навременно, и даваме позитивна политическа оценка", каза още Христо Иванов.

"Навлизаме обаче в следващия етап, в който трябва да започнем да живее в това състояние и трябва да положим воля да намерим начин да възстановим работата на институциите - на парламента и на местната власт - Общинските съвети, защото няма кой да взема решения, няма кой да контролира плащането на тези извънредни помощи", допълни той.

Иванов призова конституционният текст, който говори за присъствие на депутати, да се интерпретира като участие. Има множество технологии, които позволяват дистанционно работа и гласуване.

Ако юристите се притесняват как би интерпретирал Конституционният съд, да попитат. Сигурен съм, че колегите ще проявяват отговорност и ще го направят бързо", обясни той.

"Ние трябва да намерим начин върховният законодателен орган, който гарантира доверието, контрола, прозрачността на взимането на решения да възстанови своята работа. Имаме експерти, готови сме да споделим опит, ноу-хау, експерти, за да подпомогнем парламента", каза още Христо Иванов.

"Местните парламенти имат много важна роля и те са в безтегловност в момента. Правят се опити тук и там да започне някаква форма на работа. Призивът ни не върви с излагане на допълнителен риск на депутатите, грижата ни е те да могат да работят, запазвайки изолацията", коментира още съпредседателят на "Демократична България".

Според него за момента икономическите мерки нямат онзи ефект на буфер.

„Чувам от различните сектори, че последиците са много тежки. Тези мерки не достигат ясно до самонаетите хора, до малкия бизнес и тук трябва да се направи повече. Имаме някакви предложения, много е важно да има чуваемост от управлението".

На второ място – премиерът се изрази типично в своя стил – за мазнинките, аз го разбирам, защото не сме богата държава, каза Иванов и добави, че има и корупционна тлъстинка.

По думите му, анализът на техните експерти показвал, че в строителството на АМ „Хемус“ има корупционна тлъстинка.

"Трябва ли ни АЕЦ „Белене“, трябва ли ни „Турски поток“ – това са корупционни тлъстинки, които могат да се използват", заяви той.