Две групи работодатели могат да кандидатстват по схемата "60/40", обявена от правителството. Едните са тези, чиито фирми са затворени заради извънредното положение. 

Другата група е на тези, които могат да докажат 20% спад в приходите си за март 2020 г. спрямо същия месец миналата година.

Кандидатстването ще се извършва месец за месец, но може да продължи не повече от три месеца. Документите могат да бъдат подавани в районното Бюро по труда, както и изпращани по електронен път или с препоръчано писмо.

Процедурата по обработване на документите може да продължава до 7 дни. След одобряването на парите те ще бъдат превеждани в срок до 5 дни.

Пакетът от документи, които работодателите трябва да изпратят, включват заявление за изплащане на компенсации, в което трябва да са включени Декларация за запазване на заетостта и Декларация за платежната сметка на работодателя, както и списък на служителите, за които се иска помощта.

В зависимост от това в коя група попада работодателят той трябва да представи и заповед за спиране на работа или декларация за поне 20% спад в приходите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!