От днес работодателите могат да кандидатстват за държавна помощ по схемата "60/40". 

Много от тях обаче са избрали да съкратят служителите си за времето на извънредното положение.

Заради наплива в бюрата по труда заявления за безработица вече могат да се подават и онлайн.

До преди две седмици Искра е смятала, че има стабилна работа и доходи. Вече обаче е на опашката в бюрото по труда. „Съкратена съм, освобождават ни от ресторанта, затвориха го“, казва жената.

В подобна ситуация е и Мира, която е работила в туристическа фирма. „Намалиха персонала, знаете каква е ситуацията. Избраха определени хора“, уточнява безработната вече жена.

И двете се надяват да се върнат на работните си места след края на извънредното положение. Дотогава обаче се надяват на обезщетения.

И двете се надяват да се върнат на работните си места след края на извънредното положение. Дотогава обаче се надяват на обезщетения.

Само за времето на извънредното положение регистрацията като безработен може да се извършва и на електронните пощи на бюрата по труда. Оттам призовават това да се прави онлайн, за да не се стига до струпвания, опашки и риск за заразяване.

Необходимо е безработният да подаде заявлението по електронен път и да го изпрати или по електронната поща или чрез пик номер в системата на НОИ.

Подалите заявления от началото на извънредното положение в цялата страна по данни на социалното министерство са над 9900.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!