На фона на очакващата се по-висока безработица Националният осигурителен институт успокоява, че средства за изплащане на обезщетения има.

Обобщена статистика за месеца все още няма, тъй като той не е изтекъл.

Данните за изминалата седмица обаче сочат, че най-голяма част от регистрираните в бюрата по труда са били заетите в промишлеността.

След тях се нареждат работещите в търговията и ремонта на автомобили, както и заетите в хотелиерството и ресторантьорството.

438 милиона лева е бюджетът на фонд „Безработица“.

На обезщетение от държавата като безработен ще разчита и Давид Бачев. До скоро е бил помощник-сладкар в кухнята на голям хотел, но заради кризата с вируса е освободен. 

Казва, че дори да е имал избор дали да остане в неплатен отпуск и да ползва безлихвен заем от 1500 лева, каквато възможност предлага правителството, не би го направил.

„Не искам изобщо да дължа пари за каквото и да било. Просто не бих искал да съм длъжник на никого“, споделя мъжът.

Смята, че парите от борсата ще му стигнат, защото не плаща нито наем, нито заем: „Честно казано мисля, че ще ми стигнат за всичко, защото няма къде да се ходи, няма и къде да се пътува“.

А икономистите отчитат, че заемът от 1500 лева може да се окаже добра възможност за част от хората, когато те запазват работните си места.

„Това е сума, която за един месец на фона на доходите, които има в България за голяма част от хората, би била достатъчна“, обяснява икономистът Петър Ганев.

Експертите допускат, че ако бъде удължено извънредното положение, може да продължи прилагането на мярката.

„Може да има механизъм и за повтаряне на тази помощ, за втори месец или трети месец, но най-вероятно не е обявено, защото никой не иска да раздава с голямата лопата пари“, посочва още Ганев.

А на фона на извиващите се опашки пред бюрата по труда от НОИ успокояват, че средства за обезщетения има: „Имаме готовност в случай, че се увеличат безработните, което е нормално в тази кризисна ситуация, да реагираме. Знаете, те всички имат право до 60% от осигурителния доход да получат като обезщетение“, казва управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Безработните няма нужда да отиват до НОИ и да подават и там документи. Бюрата по труда ще изпращат документите автоматично към института.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 531 097 36 642 347 227 2 318 705
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 531 097 36 642 347 227
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer