Правителството обяви икономическите мерки, които ще бъдат предприети във връзка с извънредното положение заради коронавируса у нас.

Основните са обобщени в четири точки, обяви на пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. 

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане за системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

За бизнеса и заетостта правителството мобилизира 4,5 млрд. лева ресурс.

„В това число капитализираме Българската банка за развитие. Заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранции на бизнеса да вземат капитал в размер на 2,5 милиарда“, разясни Борисов.

200 млн. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.

„Разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори – схемата е 60:40. 60 – държавата, 40 – работодателят, ако не уволняват работници, които мисля, че ще надминат 1 млрд. лева“, каза още министър-председателят.

До 30 юни се отлага плащането на данъци, което ще излезе на хазната около 600 млн. лева, добави той.

50 млн. лв. ще бъдат гласувани и за великденски надбавки пенсионерите. Предвижда се и допълнителна грижа за възрастните хора.

„В готовност сме да раздадем до 1500 тона пакети и хранителни продукти за всички нуждаещи се“, обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Поставен беше и въпросът за туризма у нас.

„Зимният туризъм приключва обикновено в средата на март. Те, големите пари в туризма вече са ги взели, вече имат „мазнинка“, макар че е вярно, че този сняг не може да го ползват – въпросът е какво ще правим с летния туризъм. (…) Две са ни целите – да запазим възрастите хора и тази относителна свобода на движение, която ни позволява икономиката да съществува и да не затваряме предприятия“, каза още Борисов.

Министърът на финансите – Владислав Горанов, обясни какви са вариантите за хората, които са останали без работа или изпитват затруднения на работното място заради създалата се криза.

„Тези граждани, които довчера са работили и имат осигурителен доход и осигурителен принос към системата, попадат веднага в обхвата на риска безработица, който е покрит социално-осигурен риск и то не за месец или два. Тези български граждани, които са социално-слаби продължават да си ползват системата на социална закрила. Тези български граждани, които заедно с работодателите си се опитат да запазят правоотношенията си в следващите няколко месеца, но по повод кризата изпитват затруднения, техният работодател ще получи помощ от държавата, за да ги запази и да получат 100% възнаграждения“.

Относно отлагането на плащането на данъците до 30 юни министърът на финансите припомни, че с извънредното законодателство бе отложено и плащането на корпоративния данък. Той обаче подчерта, че ДДС и осигуровки продължават да се плащат, както досега, защото се плащат от хората и не са облекчение за бизнеса.

Министър-председателят призова хората да се отнасят към мерките сериозно.

„Ние като правителство и аз самия се ръководим от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите. Има една артерия. По нея в момента тече стопанско-икономическият живот на страната. Затова ние толкова ревниво пазим да могат хората да отидат и да не затворят предприятия. Когато говорим сериозно, трябва да премем мерките сериозно. (…) Единственото правилно е разстоянието, социалната изолация, единственото – доказано. Затова създадохме КПП-тата. Затова издадохме декларацията“, каза Борисов.

Той посочи още, че счита за несериозно да се говори за изчерпан капацитет в болниците при положение, че държавата плаща от бюджета за 360 болнични заведения.

Министър-председателят коментира и въпроса с т. нар. бързи тестове за COVID-19, около които имаше много спорове: „Вчера ЕК направи обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 млн. Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел, комисарите и експертите, които работят за наг-големия пазар – ЕС, ще купят и ще предоставят най-доброто, което има. За да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация или фирма е по-бърз, сигурен и качествен. Мисля, че това едно добро соломоновско решение“.