218 са заразените с COVID-19 българи. Положителните проби от днес са 16. Това стана ясно по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

В Стара Загора са регистрирани 2 нови случая, в София са 7, в Пазарджик са 4, по 1 нов положителен тест е регистриран в градовете Плевен, Добрич и Варна.

Относно единия случай в Стара Загора, по информация на кореспондента на bTV Новините в региона става дума за 61-годишен мъж от Казанлък.

Преди 10 дни се е върнал от рискова държава, като не е спазвал карантина – ходил е по магазини, срещал се е с хора. Тепърва ще се установяват контактните с него. Прокуратурата ще решава дали да образува досъдебно производство. 

Медици в Пловдив съобщиха за едномесечно бебе със съмнение за коронавирус. Детето е настанено в Инфекциозната клиника в града, взета му е проба, която трябва да стане ясна утре. По информация на bTV бебето е посетено преди 15 дни от роднини, които се върнали от Италия. 

Председателят на щаба посочи, че няма заразени пациенти в критично състояние. По думите му 11 медици са дали положителна проба за COVID-19, но част от тях са се разболели при пътувания, а не при контакт с пациенти.

Той уточни, че има случай на заразено цяло семейство във ВМА – майка, баща и двете им деца. Жената е с двустранна бронхопневмония, другите са в добро състояние.

„Добро е състоянието на седемте деца с коронавирус в София. Едно дете е с фибрилно състояние и едностранна пневмония. Майката на това дете също е с коронавирус. Две от заразените деца в Инфекциозна болница тичаха бодро по коридорите. До 150-ия пациент знаех всички пациенти по име, посочи още ген.-майор Мутафчийски.

Относно местата в болниците, ген.-майор Мутафчиски уточни, че в София има над 15 хил. легла и не може да се говори за недостиг, само защото в „Пирогов“, ВМА, и „Александровска“ болница има настанени пациенти с COVID-19. Той допълни, че всички допълнително обособени отделения в трите болници работят.

МБАЛ „Св. София“ ще помогне с легла за заразени – общо 51 на първо време, 10 от които в централната реанимация, където са налични и респиратори, при нужда могат да осигурят още 50.

Проведени са разговори с премиера Бойко Боисов и с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за обособяването на отделения за лечение на пациенти с COVID-19. Целта е да се осигурят и още интензивни легла.

 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 920 143 79 822 400 126 3 388 223
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 920 143 79 822 400 126
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer