Всички депутати, които поискаха днес бяха тествани, след като вчера стана ясно, че народен представител – Хасан Адемов от ДПС, е дал положителна проба за COVID-19.

Така до утре следобед трябва да има яснота - има ли и други заразени.

Изследванията се правят в две болници – ВМА и „Софиямед“.

Те започнаха рано сутрин. Някои от народните представители се притесняваха, други – не.

Снимка: БГНЕС

Заради новината за заразен депутат днес заседания на комисии няма да има. Засега не може нито да се приеме актуализацията на бюджета във връзка с кризата заради пандемията. Ще трябва да се изчакат резултатите от тестовете на депутатите.

Темата как да се процедира беше обсъдена на едночасов председателски съвет.

Засега решение няма, още повече, че има конституционен проблем да се гласува дистанционно в парламента. Конституцията изисква лично гласуване и присъствие в зала.

Комисиите засега са отменени, както и пленарните заседания. Чака се утре да излязат резултатите на депутатите. Когато е ясно има ли и ако има, колко са заразени, ще се решава как да се действа.

Снимка: Ладислав Цветков

Карантина на парламента, на този етап не стои на дневен ред. Как ще се работи зависи от това има ли заразени.

"Ако са отрицателни, те ще продължат работа, ние не можем да закрием държавата по този принцип", каза ген. Венцислав Мутафчийски, председател на оперативния щаб.

Сградата на Народното събрание се дезинфекцира ежедневно, увериха от администрацията. А самият Хасан Адемов се чувствал добре и е носил маска на последните заседания. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 542 056 47 601 347 381 2 321 556
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 542 056 47 601 347 381
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer