Не знам как американците са достигнали до информацията, че съдия Андон Миталов е участвал в корупционни действия, но за мен това е тъжен момент, в който човек си казва „Колко хубаво щеше да е България да не се е довела до състояние на бананова република“.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

По-рано днес, в официално съобщение, Държавният департамент на САЩ съобщи, че налага забрана за влизане в страната на съдията от Специализирания наказателен съд.

„В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в съобщението.

За „Лице в лице“ Иванов подчерта, че Спецсъдът и Спецпрокуратурата са били създадени от ГЕРБ в първото правителство на Бойко Борисов, като функцията им е била подсилена сега.

„И в двата случая, тези два органа са интелектуалната рожба на Сотир Цацаров“, обясни той.

Иванов е на мнение, че трябва случаят да бъде разгледан в дълбочина, тъй като става въпрос за съдия, а не за обикновен държавен служител и е важно да се оздрави доверието към институциите.

Съпредседателят на ДБ подчерта, че двата специализирани органа са витрината, през което е трябвало да убедим партньорите си, че може да са се има доверие на усилията на България в борбата с корупцията.

„Първото обвинение се свързва именно с тези две звена. Това е провал за страната ни“, допълни Иванов.

Той смята, че е важно как ще реагира Висшият съдебен съвет по случая, защото именно ВСС трябва да изясни дали има данни за корупция по отношение на Миталов.

Политикът е на мнение, че щом става въпрос за съдии, тяхното доверие трябва да се пази с най-голямо усилие. В съда се концентрира надеждата, ако всички други органи не си свършат работата, коментира той.

Иванов отбеляза, че чисто политически продължава натискът от американска страна към българското правителство да стои на страна от Русия и руското влияние. Този акт не може да не бъде видян в контекста на недоволството, което американските ни партньори имат относно довършването на „Турски поток“ на наша територия.

Той призова главния прокурор Иван Гешев да спре със свръхактивността си и да се върне към непосредствения си мандат да прилага наказателния закон. Като позитивна негова дейност, Иванов отчете усилията на Гешев да върне Цветан Василев в България.

Въпреки това смята, че ако става дума за сериозно намерение, то трябва да бъде упражнявано от българското правителство.

Говорейки за скорошните обвинения на прокуратурата по адрес на бизнесмена Васил Божков, Иванов запита защо едва сега се забелязва „лошият човек“.

„Г-н Гешев трябва да направи вътрешно разследване, включително срещу своя предшественик Сотир Цацаров. Периодът, за който се твърди, че се разследва престъпната дейност на г-н Божков, е в мандатът на г-н Цацаров.

Периодът, в който не са събрани 500 млн. лв. е период, за който носи отговорност настоящото управление. Далеч съм от мисълта, че финансовият министър Владислав Горанов самостоятелно е взел решение да се опъне политически чадър върху Божков. Той е бил изпълнител на този чадър, назначавайки Комисията по хазарт и определя лично двама нейни членове, включително представител на НАП“, подчерта Иванов.

Вижте цялото участие на Христо Иванов във видеото!