Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е българският магистрат, на когото се налага забрана за влизане в САЩ. Това става ясно от изявление на държавния секретар Майкъл Помпео, изпратено до медиите.

"В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в съобщението.

Андон Миталов е съдията, пуснал обвинения от прокуратурата в шпионаж лидер на "Русофили" Николай Малинов. През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров пусна сигнал до Инспектората към ВСС и административния ръководител на Специализирания съд във връзка с делото и по отношение на въпросния съдия.

Кариерата на Миталов в съдебната система започва в 1991 г., когато постъпва като военен следовател в Прокуратурата на въоръжените сили. Въпреки че се издига в йерархията, през 1999 г. напуска прокуратурата по свое желание. От 2001 до 2013 г. гради кариера като адвокат. През 2014 г. се завръща в редиците на магистратите като спецсъдия, а оценката му на устния изпит пред ВСС е 3,95, според информация на вестник "24 часа".

Съобщението на Държавния департамент за оповестяването на Андон Миталов идва само ден след като посланик Херо Мустафа заяви, че наш сънародник ще получи публична забрана да влиза в САЩ заради корупция.

Освен Миталов, Помпео оповестява и имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова, и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Съгласно Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент, след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

"Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб", се казва в документа.

"Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", завършва съобщението.

bTV се свърза със съдия Миталов, който каза, че научава за забраната от нас и че на този етап няма да коментара.

Случая в развитие следим на нашия сайт и в емисията на bTV Новините в 19:00 ч. А утре в "Тази сутрин" гост ще бъде председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.