За първи път българин ще получи публична забрана да влиза в Съединените Американски Щати заради корупция. Това каза американският посланик Херо Мустафа в интервю за "Нова телевизия" вчера.

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в Съединените щати заради корупция“, заяви американският посланик у нас.

„Става въпрос за една процедура, която е крайно нежелателна за България. Показва, че основен наш съюзник в НАТО като САЩ отчита, че България не показва съществени резултати в борбата с корупцията и се налага те да побутват този процес като оповестяват имената на тези лица, за които знаят, че са корумпирани“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Стефан Тафров, бивш посланик на България в ООН.

Според него от американска гледна точка е, че България е много уязвима за руско влияние, а основен вариант за проникване на това влияние е корупцията.

По думите му САЩ са избрали лицето, на което ще наложат забрана за влизане на тяхна територия заради корупция, на база на свои доказателства.

Факт е, че няма осъдени високопоставени лица за корупция в България. Това го казват и Съединените щати, казва го и Европейския съюз“, напомни Тафров.

Той е на мнение, че това е сигнал за нужда от конституционни промени у нас, които да сложат ред в работата на институциите.