Американското посолство у нас разкри, че се готвят строги мерки срещу корупцията. В телевизионно интервю посланик Херо Мустафа обяви, че до дни ще обявят името на първия засегнат от рестрикциите българин.

За първи път наш сънародник ще получи публична забрана да влиза в Съединените Американски Щати заради корупция.

Зад океана няма да може да влиза български гражданин - длъжностно лице, тоест той е на публична длъжност.

Обхватът на понятието е широк - длъжностни лица са депутати, министри, председатели на държавни комисии, на върховни съдилища, на Централната избирателна комисия, главен прокурор, председатели на агенции, кметове и други.

Така в Румъния лидерът на управлявалата партия Ливиу Драгня беше наказан, след като вече е осъден за корупция и вкаран в затвора. Под ударите на закона попадна и бившият главен прокурор на Албания Адриатик Лала и семейството му.

Американският посланик Херо Мустафа поясни, че има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност.

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност“, посочи Херо Мустафа пред "Нова телевизия".

Според нея това ще бъде първото име, но после ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки, отбеляза американският посланик.

Ясни  доказателства за корупция, според политиката на САЩ, означава, че зад океана разполагат с банкови сметки на въпросния българин, както и с документи за дейността му, обясняват дипломати.

"Това е всъщност корпусът на правителството, това е корпусът на държавната администрация. Това са лица с определени правомощия, които са им и вменени, и възложени по силата на тяхната длъжностна характеристика“, казва бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Изразът "мерки със зъби" посланик Мустафа използва за първи път на 29 ноември миналата година на лекция на Атлантическия клуб, когато каза, че за първи път в посолството ще има специален съветник по правните въпроси, който ще се бори за независима съдебна система.

"Ще работя с нея много сериозно, както и с правителството и с неправителствения сектор за постигането на независимост на съдебната система. Ще се заемем и с проблема с корупцията", заяви тогава Мустафа.

Според посланика на САЩ ще има и следващи наши държавни служители със забрана.  Ще се разгледа и целесъобразността на прилагането на глобалния закон "Магнитски".

"Възникват повече въпроси около тази ситуация от колкото отговори могат да бъдат дадени с оповестяването на едно име", казва политологът Георги Киряков.

"Корупция не се извършва в много тесен кръг. Защото е свързани с много пари, с много проекти или възложени задачи, което обхваща много по-голям брой хора и различни нива", отбелязва Елена Поптодорова.

А обвинител номер едно у нас Иван Гешев заяви, че българската прокуратура работи добре с разследващите органи отвъд океана. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!