Oбществеността стана свидетел на поредния рунд в битката между президент и премиер. Румен Радев обяви, че оттегля доверието си от кабинета. Според Бойко Борисов проблемът на президента е с прокуратурата.

Междувременно американският посланик Херо Мустафа обяви, че „до дни ще бъде оповестен първият български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция“.

До голяма степен изявлението на президента има връзка с последните действия на новия главен прокурор Иван Гешев. Това коментираха в студиото на „Лице в лице“ политологът Петър Чолаков и социологът Стойчо Стойчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Но ако според доц. Чолаков реакцията на президента е резултат на „струпването на много неща“ и в действията на Иван Гешев спрямо Румен Радев може да се види и „политическа поръчка“, то доц. Стойчев вижда в тях „защитна стратегия“ срещу бъдещи действия на обвинител №1.

Снимка: btvnovinite.bg

Президентът не напада никого, а изказването му е в „тоналността“ на посланик Херо Мустафа и отбелязва сериозни проблеми като корупцията, за които всички знаем, смята Петър Чолаков.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Стойчо Стойчев изказването на президента идва след разпращането на „онези записи“, но вероятно се подготвя за много по-сериозно обвинение от страна на прокуратурата, за да може да каже, че то е политическа поръчка.

Социологът смята, че декларацията на президента за оттегляне на доверие от кабинета няма политическа стойност, тъй като сме парламентарна република и само чрез вот на недоверие Народното събрание оттегля подкрепата си за правителството, а последният такъв вот не е минал.

Снимка: btvnovinite.bg

Петър Чолаков обаче мисли, че позицията на държавния глава има стойност, тъй като той е избран пряко от народа и има голямо влияние.

Що се отнася до изявлението на посланик Мустафа, то също не е толкова важно, смята Стойчев, който отбеляза, че САЩ не са единни в позицията си и понякога България може да става жертва на вътрешнополитическите борби зад океана.

Независимо кой управлява във Вашингтон, за САЩ проблемът с корупцията в България винаги ще изключително важен, убеден е Петър Чолаков.