„Искахме правителството да има много по-консолидирана и адекватна на реалностите позиция, защото има война и тя не е двустранен въпрос, който можем да наблюдаваме от страни“, отбеляза съпредседателят на ДБ Христо Иванов в предаването „Лице в лице“. Той коментира смяната на министърът на отбраната Стефан Янев с Драгомир Зарков.

„Още при консултациите при президента за състава на кабинета дадохме сигнал, че сектор „Сигурност“ за нас е източник на притеснение, включително и ролята, която Стефан Янев получи – той така и не прие факта, че вече не е премиер", каза Христо Иванов.

Според него, Янев се е готвил за собствена политическа кариера и е използвал поста на военен министър, не просто за да си върши работата, а да подготвя този свой проект. По думите му това е смяна, която се прави в екстремни обстоятелства.

„Това е война, в която един диктатор вкарва два братски народа в името на амбицията си да преразгледа целия международен ред и това касае България пряко“, посочи още Христо Иванов за конфликта в Украйна. 

„Настоявахме българското правителство много ядно да види тази реалност и да започне да я използва като отправна точка за своите политики“, добави той. 

„Очевидно живеем в една тотално променена ситуация – имаме война срещу международния ред, имаме агресор, ние нямаме срещу себе си руския народ“, отбеляза Христо Иванов.