Вече бившият министър на отбраната Стефан Янев се обърна към премиера Кирил Петков – отново във „Фейсбук“.

„Уважаеми господин министър-председател, аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на България, служа единствено на родината и ще продължа да го правя“, заяви той във видео, публикувано в профила му в социалната мрежа.

"В разгара сме на криза. Криза, която вече сериозно размести пластовете в системата на международните отношения и е напът да промени нейната логика. Тя има потенциал да доведе до катастрофални последици в много отношения. До хуманитарна катастрофа, но също и до сериозни икономически, финансови и социални последици. От действията и решенията, които взимаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период, който ни очаква", казва още Стефан Янев.

"А перспективата не изглежда никак добра. Тя не е добра и защото поведението на основните политически сили в страната в момента е базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези. Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданията на хората. Но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията. Те са мъдри и няма да бъдат допуснати да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечий интерес", продължава бившият министър на отбраната.

"Основната задача на политическото ни представителство днес, фундаменталната отговорност на политическия ни елит е да защити адекватно националния ни интерес. А националният ни интерес е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани. Това, което спомага да съхраним националната си идентичност и държавността ни. Това, което ще осигури бъдеще на нашите деца. Националният интерес трябва да бъде защитен, включително и в многостранните формати, в които участваме. Тези формати не следва да детерминират, да предопределят интересите ни. Те са единствено инструментариум и механизъм за реализирането на нашите интереси. Невинаги решенията, които се взимат съюзни формати, са правилни и добри за България", казва Стефан Янев.

Той заяви, че не се чувства виновен за нищо, което е казал или направил.

"Във всичките си действия съм се водил единствено от интересите на България. Затова, когато казвам нещо, аз знам защо го казвам. Когато взимам решение, аз знам защо го взима", завърши Янев.