Няма промяна в нагласите на обществото по отношение на домашното насилие срещу жените, въпреки 33-те случая на убийства у нас само през 2018 г. Това обяви в ефира на „Лице в лице” Гергана Kуцева от Български фонд за жените. Тя допълни, че фатално завършилите инциденти до края на септември 2019 г. са 22.

„Тази статистика се води от медийни публикации и доброволци, ние нямаме реална представа за мащабите на проблема”, допълни Куцева.

За втора поредна година на 25 ноември у нас се организира протест срещу насилието над жени. На демонстрацията са отправени пет конкретни искания.

„Виждаме само кухи и популистки фрази, тази година бяха приети едни козметични промени в Наказателния кодекс, но това в никакъв случай не адресира проблема. За нас най-важното нещо е превенция – обществото ни толерира насилието, защото масово се смята, че мястото на жената е в кухнята и тя е в подчинена позиция на мъжа”, посочи тя.

По думите ѝ законодателните промени са продиктувани от общественото недоволство. Тя допълни, че според текстовете, за да има системно домашно насилие – то трябва да се е случило поне три пъти. Куцева допълни, че е „За” ратифицирането на Истанбулската конвенция, защото тя предлага всеобхватен пакет от мерки срещу домашното насилие.

Статистиката показва, че всяка трета жена е убита в дома си, а всяка пета – е убита от ревност. „Мъжете смятат жените за тяхна собственост, жени са убивани, когато решат да напуснат една връзка – това не е нормално. Трябва да се направят образователни програми за равенство на половете”, каза още Куцева.