Всяка четвърта жена в България е подложена на насилие в ежедневието и дома си. През 2018 г. повече от 1500 български жени и деца са били жертви на насилие. За сравнение през 2017 г. са 1300.

За последните четири години броят на убитите жени е почти 100. Техният брой може и да е повече, тъй като има и такива, които не са идентифицирани като жертви на домашно насилие, отбелязват в доклад от фондация "Анимус".

Насилие от ревност

Домашното насилие е един от най-големите проблеми у нас. Ревността е най-честият мотив.

Всеки трети човек у нас е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си. Мъже също стават жертва на домашно насилие и тормоз.

Ръст на убийствата

През последните три години с 50% са се увеличили убийствата на жени, извършени от съпрузи, партньори и близки роднини, сочи доклад на МВР от началото на тази година. През 2016 г. те са 22, за 2017 г. - 27, а през 2018 г. - 33 жени. От началото на 2019-а живота си изгубиха седем жени, а други бяха жестоко пребити.

Справка от 7 окръжни съдилища показва, че над 90% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, като при две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

Бич за жените в Европа

Агресията срещу нежния пол е шокираща и в Европа. Само от началото на годината във Франция са убити повече от 100 жени. В други европейски страни хрониката отчита, че най-често престъплението или сексуалния тормоз е на работното място.

Спешен зов за промяна

Промяната на ужасната ежедневна реалност за хиляди жени в България и по света изисква твърди и решителни мерки, апелират организациите за правата на човека. Според правозащитниците, за да бъде постигната промяна, е необходимо да се изгради основа, чиито фундаменти са солидарност, морал, уважение и на пълна равнопоставеност на половете не само в обществената сфера, но и в дома.

Спешните мерки срещу насилието над жени са крайно наложителни. В тази връзка за поредна година организации и институции инициират различни кампании.