У нас сигналите за домашно насилие се увеличават. По данни на правосъдното министерство всяко трето убийство на жена е извършено от партньора й.

17 години по-рано Галя и мъжът й са щастлива двойка. След като стават родители, приказката се превръща в кошмар. Жената разказва, че крие от близките си синините от побой, както и срама заради заплахите.

„Имала съм оток на главата, корем, бъбреци. Тежки случаи на побои. Пред детето. С мен ще стане страшно, родителите ми ще ги изнасят на носилки, детето ще закъса здраво”, разказва Галя.

Подава молба за защита от домашно насилие, но получава отказ, а тормозът от вече бившия й партньор продължава, споделя още Галя. 

„Всяка възможност използва, като се види с детето да го заплашва. На следващия ден след като убиха Дари Министерска и Ники, ми звънна по телефона и ми каза "Мамо, ти знаеш ли, че тате има пистолет?" и го е вадил пред него и му е казал да не казва на никой”, допълни Галя.

Година по-късно прокуратурата влиза в дома на бащата и той е привлечен като обвиняем за притежание на незаконно оръжие. Въпреки опитите ни да се свържем с мъжа, не успяваме.

"Държавата мълчи. Жените не знаят правата си. Това, което аз наблюдавам е, че когато извършителят е с финансови възможности или властови такива, случаите се потъпкват”, заяви Албена Белянова.

Според психолозите най-честата причина за агресия към партньора е социална неудволетвореност.
 „Невротични насилници, които бият, защото не им издържат нервите от безпаричието, от тежката работа, от безперспективния живот. Но могат да бъдат и хора с личностни разстройства, някои от тях са истинските убийци. Хората, които, ревнуват, дебнат, преследват”, обясни Катя Кръстанова.

През последната година над 2000 жени са потърсили помощ заради домашно насилие.