У нас сигналите за домашно насилие се увеличават. По данни на правосъдното министерство всяко трето убийство на жена е извършено от партньора й.

17 години по-рано Галя и мъжът й са щастлива двойка. След като стават родители, приказката се превръща в кошмар. Жената разказва, че крие от близките си синините от побой, както и срама заради заплахите.

„Имала съм оток на главата, корем, бъбреци. Тежки случаи на побои. Пред детето. С мен ще стане страшно, родителите ми ще ги изнасят на носилки, детето ще закъса здраво”, разказва Галя.

Подава молба за защита от домашно насилие, но получава отказ, а тормозът от вече бившия й партньор продължава, споделя още Галя. 

„Всяка възможност използва, като се види с детето да го заплашва. На следващия ден след като убиха Дари Министерска и Ники, ми звънна по телефона и ми каза "Мамо, ти знаеш ли, че тате има пистолет?" и го е вадил пред него и му е казал да не казва на никой”, допълни Галя.

Година по-късно прокуратурата влиза в дома на бащата и той е привлечен като обвиняем за притежание на незаконно оръжие. Въпреки опитите ни да се свържем с мъжа, не успяваме.

"Държавата мълчи. Жените не знаят правата си. Това, което аз наблюдавам е, че когато извършителят е с финансови възможности или властови такива, случаите се потъпкват”, заяви Албена Белянова.

Според психолозите най-честата причина за агресия към партньора е социална неудволетвореност.
 „Невротични насилници, които бият, защото не им издържат нервите от безпаричието, от тежката работа, от безперспективния живот. Но могат да бъдат и хора с личностни разстройства, някои от тях са истинските убийци. Хората, които, ревнуват, дебнат, преследват”, обясни Катя Кръстанова.

През последната година над 2000 жени са потърсили помощ заради домашно насилие.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!