Два протеста ще блокират движението в София тази вечер.

Шествието под надслов „Докато има насилие, борбата продължава” тръгва от пл. „Независимост” в София в 18:30 ч., където се очакват изказвания на участниците. После ще се отправи към Орлов мост. То е по повод Международния ден на ООН за елиминиране на насилието срещу жените.

Целта му е да постави на преден план липсата на институционална рамка, в която насилието, основано на пола, да бъде третирано като отделна категория, изискваща специфични контрамерки, посочват организаторите.

Проверка на bTV показва, че сигналите за домашно насилие у нас се увеличават. По данни на правосъдното министерство всяко трето убийство на жена е извършено от партньора ѝ. През последната година над 2000 жени са потърсили помощ заради домашно насилие.

Другият протест е на майките на деца с увреждания, които излизат на автошествие. То е срещу избора на лидера на НФСБ Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание. Автошествието ще премине през Орлов мост, а автомобилите ще обикалят и кръговото кръстовище при 4-ти километър.

Още в края на миналата седмица обидени майките на деца с увреждания от „Системата ни убива” поискаха той да подаде оставка и излязоха на протест пред парламента.

В същото време днес се готви и демонстрация в защита на Валери Симеонов. Тя е обявена на 12 ч. пред Народното събрание като протест на браншови организации.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!