Майките на деца с увреждания излязоха отново на протест пред Народното събрание. Недоволството на организацията „Системата ни убива” е породено от избора на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестиращите искат оставката му, както и оставките на всички, които са го подкрепили за поста.

Въпреки лошото време и проливния дъжд, майките отново излязоха на улицата. Те споделиха, че са обидени от назначението, след като миналата година той ги нарече „Кресливи жени с уж болни деца”.

Тогава след серия от протести се стигна до оставката му като вицепремиер.

Снимка: Ладислав Цветков

„Обиждат ни народните представители, обижда  ни назначаването на Валери Симеонов. Децата ни все още помнят гаврата, която той си направи с техните увреждания. Ние защитаваме честта на децата си, а сега се надяваме обществото да ни подкрепи и да не остави нашите деца да се борят за справедливост в тази държава”, коментира Вера Иванова.

По думите им правителството не си е научило урока за една година. Майките се заканиха, че и този път протестите ще бъдат продължителни. В понеделник те планират и автошествие. 

Протестът беше коментиран и в парламента. По думите на новия зам.-председател Валери Симеонов този пост е за Обединените патриоти. Той допълни, че не се е издигнал сам, а неговото име е дошло като предложение от неговата парламентарна група.

Снимка: Ладислав Цветков

„Правото на група „Обединени патриоти” на зам.-председател е неоспоримо – то е и съгласувано с всички останали групи. Този пост 4 месеца стои незает, с решение на групата съм определен аз да го заема. Това, че някой протестира, си е негово право”, посочи Симеонов.

По думите му това е намеса в правилата и реда в парламента.

Днес БСП поискаха Симеонов да се оттегли.