За година и половина с банкова карта са купени 7,5 млн. билета, а от началото на годината са продадени 120 000 билета за 30+ и 60+ минути. Това каза в предаването „Лице в лице“ председателят на Общински съвет - София Георги Георгиев.

„Водещи строителни фирми в страна правят ремонтите в столицата. Нито кметът на София, нито председателят на Общински съвет – София, редим павета. Трябва да кажа, че има хора на терен, които следят за ремонта. В момента тече проверка и аз съм убеден, че всеки, който е виновен по тази верига, ще си получи заслуженото наказание“, обясни той.

Той беше категоричен, че не е платен нито един лев от парите на софиянци. Цялата стойност на ремонта на жълтите павета пред Народното събрание е 204 000 лв., като столичният кмет Фандъкова вече е наложила глоба в размер на 100 000 лв. Георгиев подчерта, че никой от тях не е доволен от ремонта и затова се налагат санкции, както и ще бъдат назначени допълнителни контрольори.

„Въвеждането на новата билетна система не е някаква новина – тя работи от една година. От въвеждането на плащането с банкови карти до днес имаме 7,5 млн. такива валидации при използване на градски транспорт. Системата работи и хората трябва да ѝ вярват“, каза още Георги Георгиев.

Пътуването за време е втората фаза от проекта. „С решение на общинските съветници това таксуване влезе в сила от 1-ви януари. Тези нови документи за пътуване също работят и то добре, така че не може да става дума за някакъв страх. Само за 10 дни, три-четири от които почивни, в столицата са продадени 120 000 електронни билета за 30+ и 60+ минути“, съобщи още председателят на СОС.

Той припомни, че днес е вдигнал „жълт картон“ на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), защото не са успели достатъчно рано, както изрично им е било наредено, да разяснят на гражданите новостите. „Следващият гаф ще доведе до тяхното освобождаване“, категоричен беше Георгиев.

Той заяви още, че ще предложи глобата за валидиране на картите в градският транспорт да отпадне. „Тази валидация е в интерес основно на пътника, защото ако има ПТП и не са си валидирали картата, няма да могат да се възползват от застраховката, сключена в тяхна полза от ЦГМ. Това е световна практика“, обясни Георги Георгиев.

Вижте какво каза той за закупуването на карта за една линия във видеото.