Регионалният министър - на проверка на жълтите павета в центъра на столицата. Преди дни той покани столичния кмет Йорданка Фандъкова да се включи в инспекцията.

Снимка: Ладислав Цветков

През лятото се получиха размествания, а със заповед на кмета на столицата беше назначена работна група.

Министър Шишков и кметът на столицата не можаха да се разберат кога точно ще приключи пренареждането на жълтите павета. Очаква се до няколко дни в столицата да завали сняг.

Снимка: Ладислав Цветков

Това, което стана ясно, е, че до края на другата седмица работната група от експерти ще предаде в Столичната община доклад. В него ще се покаже какви са грешките при реденето на павета в столицата и как трябва да се оправят те. Един от тях е свързан с фугите.

Стана ясно, че има международно допитване, което показва, че подобни павета се използват в някои страни само в пешеходната зона.

Снимка: Ладислав Цветков

„Би трябвало фугите между паветата да бъдат между 3 и 5 милиметра, а те са някъде повече от 15 милиметра. Ние сме направили лабораторен експеримент. От него става ясно, че освен използване на малката ширина на фугата, е хубаво да заздравим и пясъчната основа отдолу с много конвенционален вид водоразредима смола. Това ще го направим и на практика стига атмосферните условия да го позволяват. В страните, където са използвани тези павета като Австрия и Унгария – като пътни настилки за градски условия те са абсолютно елиминирани“, каза проф. д-р инж. Димитър Назърски.

Следва пренареждане на нареждането, а работната група е стигнала и до международно проучване, което има надежда да помогне да няма повече размествания на паветата пред Народното събрание. 

Очакванията - паважът да се пренареди през пролетта.