Лидерите на ЕС обсъждат неформално възможностите за справяне с енергийната криза. Това се случва на неформална среща в Прага. Срещата ще завърши без решаващи писмени заключения, защото евролидерите не са съгласни помежду си по темата енергетика и енергийни мерки. 

По-рано днес те потвърдиха подкрепата за Украйна – военна и финансова.

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС имат разминавания относно гарантирането на доставките на газ за ЕС и начините, по които да се се намали цената на газа и електричеството.

Възможен вариант са субсидиите за покупки на газ, при които купувачите да бъдат подпомагани за покупка на газ, но така има възможност те да го препродават на трети страни на високи цени. Другата опция е налагане на таван на цените на износа и вноса на газ. За купувачите това е добре, защото няма да има рязък скок на цените, но продавачите биха могли да преориентират доставките към други пазари. 

Белгия например предложи динамичен таван на цената на газа - да се променя, но винаги да е с няколко долара по-висока цена от тази на азаитския пазар, което да гарантира доставките за страните от ЕС. ЕК е категорично против това предложение.

Преди началото на тази среща председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изпрати писмо до евролидерите, в което предложи временно поставяне на таван на цените на газа. Какво точно означава това и как ще бъде наложено ще стане ясно по-късно този месец.