България вече получава пълните количества азерски газ по дългосрочния договор. 

В присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и редица регионални лидери бе дадено официално начало на българо-гръцката газова връзка в НДК. 
Домакин на събитието бе президентът Румен Радев

Газовата връзка с Гърция е от изключителна важност за страната, защото по нея получаваме азерския газ на много по-добри цени от пазарните. От своя страна това има пряк ефект върху бизнеса и домакинствата у нас. Самата връзка е с дължина над 182 км, като по-голямата част от нея е на наша територия. Капацитетът на газопровода е 3 млрд. кубични метра газ годишно, с възможност в бъдеще да бъде увеличен до 5 млрд. кубични метра. 

Всички политически лидери подчертаха важността на проекта на фона на енергийната криза в Европа, несигурността на доставките на газ и наближаващата зима. 

“Интерконекторът вече променя решително енергийната карта на Европа, най-после имаме реален газов поток от Азербайджан. Газовата връзка не е само инфраструктурен проект, това е символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешното сътрудничество, нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие”, заяви президентът Румен Радев. 

“Новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности на страната, като освен това ще осигури диверсификация на източниците както и доставките на природен газ, което е от ключово значение за енергийната сигурност за страната”, каза служебният премиер Гълъб Донев.

Нова ера за България и Югоизточна Европа. Така видя старта на газовата връзка председателят на Европейската комисия. 

“България получаваше 80% от газа си от Русия, но това бе преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ. Наистина интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти”, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пък обяви, че до 2027 година доставките на азерски газ до Европа се очаква да бъдат удвоени. 

“До сега единственият източник е от каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, които скоро ще започнат да произвеждат, така че да увеличим доставките. Много години осигуряваме нефт, а в момента сме и надеждни доставчици на газ”, заяви той.

“Доставките на природен газ от Азербайджан към България ще разкъсат здравата хватка на руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат ще допринесат за една газова мрежа, на която може да се разчита”, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. 

“В момента можем да празнуваме успеха на проекта, но трябва да останем реалисти и да признаем, че диверсификацията на доставките и на маршрутите трябва да се ускори, защото Европа трябва да се освободи от своята зависимост”, каза премиерът на Румъния Николае Чука.

“Този проект е много важен за Сърбия, защото ние вече започнахме изграждането на интерконектор между Сърбия и България, и за година се надявам да бъде приключен, и от двете страни, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. 

“Новия интерконектор идва във много важен момент и за региона, и за континента, защото трябва да посрещнем трудна зима, висока инфлация. Това е една нова възможност да диверсифицираме доставките на газ не само за Балканите”, каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Пускането в експлоатация на газовата връзка ще се отрази върху цената на природния газ за българския пазар, тъй като една трета от консумацията ще е осигурена с по-евтиния азерски газ.