Лъжите, свързани с въвеждането на еврото, целят да уплашат хората, заяви в предаването „Лице в лице” депутатът от ЕНП Ева Майдел. Тя допълни, че умишлено определени кръгове не говорят за позитивите от единната европейска валута, за да се създават митове и легенди.  

„Този месец честваме 20 години от създаването на еврото и последният Евробарометър показва, че 74% от европейците одобряват политиката в еврозоната и са щастливи, че имаме единна валута. Еврото е втората най-силна валута в света, след долара. Ако използваш евро, ставаш от най-силните икономики”, каза евродепутатът.

По думите ѝ еврозоната не е създадена да ощетява, целта ѝ е да направи държавите по-богати. Тя допълни, че спестяванията на българите са в безопасност, ако се приеме еврото.

„Има различни механизми, които предвиждат дали няма да се случи някоя криза, както когато в България фалира една банка – гражданите тогава не знаеха какво ще се случи с техните пари и се наложи държавата да плати тези средства. Има европейски банкови институции, които няма да позволят нещо такова да се случи”, каза Майдел.

Евродепутатът посочи, че позитивите от еврозоната са повече, отколкото митовете. Според Майдел се говори малко по темата и затова българите се притесняват, че ще обеднеят, ако се въведе единната европейска валута. 

„Спестяванията ще бъдат по-сигурни, лихвите по заеми в еврозоната са по-ниски – при криза лихвите дори намаляват, а извъневрозоната се увеличават. Инфлацията в еврозоната е много по-ниска, отколкото в която и да е държава извън. Митовете и лъжите за еврото целят да плашат хората”, коментира Майдел.

Стрестеста на шестте български банки ще приключи в средата на годината. Резултатите ще бъдат обявени през юли. Ако бъдат открити проблеми, ще се забави присъединяването ни към еврозоната.

„Целта ни за тази година е да се присъединим към Чакалнята на еврозоната, не очакваме да има препъни камъни. Който не иска прозрачност в банковата ни система, може да се опита да ни провали”, каза Майдел.

Депутатът от ЕНП заяви, че усещането за корупция у нас е високо, но тя зависи и от хората, не само от високите етажи на властта.