„От една година се занимаваме с изтребителите, а не с доходите и това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет”. Това обяви премиерът Бойко Борисов на традиционната годишна среща с бизнеса.

Форумът е посветен на пътя на България към еврозоната и какви ще са ефектите върху икономиката. Участва и Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог и финансовата стабилност.

„Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос - кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? – Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят“, посочи Борисов. 

Сред предимствата от въвеждането на еврото той отчете по-ниските лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава. „Но важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което се случи с КТБ. Това няма как да се случи, когато България е в този клуб“, допълни още премиерът. 

До момента подготовката по присъединяването на България към еврозоната протича гладко, според министъра на финансите Владислав Горанов. „Няма една смислена причина държава с фиксиран валутен курс да не бърза да се включи в една от най-мощните икономическиструктури, наречена евро”, посочи Горанов.

Стрестеста на шестте български банки ще приключи в средата на годината. Резултатите ще бъдат обявени през юли.

В плановете на правителството влиза през март да започнат да се изграждат и три лота на магистрала „Хемус”. По думите на Борисов това ще бъде „реката, по която ще потекат инвестициите за Северна България.

Министър-председателят отказа да коментира вчерашните критики на президента Румен Радев към управлението.

Преговорите за самолетите бяха посочени като пример за прозрачност.„Да обвиниш българското правитлество, че прави далавера с Тръмп и САЩ – това възможно ли е?- Не, благодаря. Само че в България крадеца вика: дръжте крадеца. Това е много често срещано явление. Ако някой иска режим да го направи, ние искаме демокрация”, каза още Борисов.

По време на речта си Борисов съобщи, че на 28 февруари в София се очаква да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбелг

Цялото изказване на премиера може да видите тук: