След втората година от мандата си като президент Румен Радев вече не вижда възможност да работи с правителството на Бойко Борисов.

„Не виждам база за партньорство при сегашния курс на управлението! Той е конфронтационен и често погазва закона!”, уточни президентът.

Снимка: btvnovinite.bg

Радев разкритикува правителството за липсата на прозрачност в разпределянето на публични средства без обществени поръчки от изкуствено формиран бюджетен излишък.

„Всички тези действия засилват усещането за корупция, за лични интереси и зависимости. Бутафорният конкурс за изтребителите извади порочният стил на управление на международната сцена”, каза държавният глава.

Mинистърът на отбраната Красимир Каракачанов определи критиките на президента Румен Радев по отношение на избора на нов изтребител за българските ВВС като война между институциите.

Снимка: Ладислав Цветков

Ситуацията в последната година той обрисувана така: „Година на илюзорна стабилност. Нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Президентската институция често бе последна бариера пред лобисткото законодателство”.

Президентът напомни, че 7 пъти е наложил вето през 2018 г., но само веднъж ветото му е било зачетено – относно закона за приватизацията.

Снимка: btvnovinite.bg

Българската демокрация ускорено губи позиции

Радев разкритикува правителството за липсата на прозрачност в разпределянето на публични средства без обществени поръчки от изкуствено формиран бюджетен излишък.

„Всички тези действия засилват усещането за корупция за лични интереси и зависимости. Бутафорният конкурс за изтребителите извади порочният стил на управление на международната сцена.

Снимка: btvnovinite.bg

Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта”, заяви президентът.

По думите правителството концентрира власт отвъд отредената му по Конституция и нарушава баланса на властите.

Снимка: btvnovinite.bg

Радев поиска антикорупционният орган, прокуратурата, МВР и службите да навлязат в „съзнателно отбягвания периметър на властта”, в зависимостите между политици и собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки.

„Какви пари харчат, имат ли свързани лица скрито придобиване на активи, имоти и сметки у нас и в чужбина. За да върви обществото напред, трябва да се възстанови доверието на хората в държавността, а това преминава през възмездието”, подчерта държавният глава.

Снимка: btvnovinite.bg

Създавам Съвет за стратегическо развитие на България 

Президентът обяви, че създава Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Този съвет трябва да предложи алтернативи на икономическия блокаж и идеен застой на страната.

„Въпросът вече не е дали, а кога по отношение на предсрочните избори. За да имат те смисъл, трябва да има реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори с видеонаблюдение на преброяването, премахване на втория протокол от секциите, актуализация на избирателните списъци”. Така Радев отговори на въпроса необходими ли са предсрочни избори.

Снимка: btvnovinite.bg

Той би подкрепил нов политически проект, ако работи за модернизацията на България.

„България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото, което трябва да направим, да пречупим корупцията и да си отвоюваме свободата на словото, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост”, уточни държавният глава.

Президентски правомощия бяха прехвърлени на правителството

Радев отново напомни, че президентски правомощия са били прехвърлени през годините към правителството по отношение на службите и допълни: „Дали ще се потърси увеличение на правомощията зависи от политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ако и следващият парламент излъчи компромисна или безпринципна коалиция, това ще е последното раздаване на картите в настоящата политическа система”, предупреди Румен Радев.

Той защити и журналистът и депутат от БСП Елена Йончева, която беше обвинена в пране на пари от КТБ. „Г-жа Йончева ли връчи наградата мистър икономика, тя ли водеше по списък политици за пари на ръка от банката”, попита Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

Отчет за втората година от мандата направи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според Йотова трябва да настояваме за еврокомисар по разширяването, който да продължи политиката ни спрямо Западните Балкани.

Двата мандата на европейските институции бележат 10 години безвремие. Изборът изглежда много малък. Той е между запазване на сегашното статукво в Европа и Европа на скоростите – т.е. няма избор. Не можем да чакаме политиката на ЕС да се реши отново от старите държави-членки и по стар български обичай после да се чудим как стана така. Трябва ни национална визия за политическото влияние на България в европейските институции, трябват ни твърди позиции в ЕК. И първата крачка са предстоящите избори. И колкото по-добър е националният консенсус, толкова повече интересът на страната ни ще бъде защитен“, заяви Йотова.

Снимка: Ладислав Цветков

Според нея не са удовлетворителни промените в закона за българското гражданство, защото той трябва да е в пакет със закона за чужденците и за българите в чужбина.

„Законът е кърпен много през годините. Да, против съм българско гражданство да се дава срещу инвестиции”, заяви вицепрезидентът.

Целия брифинг може да видите тук: