България е твърдо поела по пътя на еврото, заяви зам.-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис. Той участва в 13-ата годишна среща на българския бизнес с правителството.

Домбровскис увери, че сътрудничеството за въвеждането на единната европейска валута в страната ни „върви гладко и по план“.

„Еврозоната е по-силна откогато и да било", заяви зам.-председателят на ЕК, отбелязвайки, че в България мнозинството от хората подкрепят въвеждането на еврото.

Според него ползите от еврото ще бъдат както за бизнеса, така и за потребители, защото то е валута, почиваща на ясни правила и институции. Въвеждането му се очаква да повиши репутацията на страната ни, както и да стимулира икономическите дейности вътре в нея.

„Важно е да се отбележи също, че еврото е и удобна валута, защото се използва от над 340 млн. души в Европа, което улеснява счетоводството и стимулира икономическата дейност и обмен. Бизнесът ще намали и разходите си за обмен на валутите, а от въвеждането на еврото ще има и редица непреки дивиденти”, заяви Валдис Домбровскис.

Той отбеляза, че Европа се чуват и различни критики към единна валута.

„Вярно е, че още от старта си имаше слаба координация, но постепенно бяха въведени различни начини на контрол и баланси, за да се подпомагат по-уязвимите държави-членки“, обясни Домбровскис.