Енергийният експерт Еленко Божков заяви в студиото на „Лице в лице“, че очакванията на много хора са били излъгани след визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас.

По думите му, включително правителството, е очаквало едно по-сериозно отношения от страна на Русия, както по частта на България от „Турски поток”, така и по „Белене”.

„Росатом“ са казали, че няма да инвестират повече от половин млрд. в „Турски поток”. Според него идеята те да инвестират толкова малко е да си върнат парите, които висят още от „Южен”.

Проектът „Турски поток” бе обявен в края на 2014 г. по едно и също време с отказа от първия проект за пренос на газ по дъното на Черно море, блокиран от ЕС.

Медведев ясно каза, че договорът ще свърши догодина за тези 20% отстъпка, които бяха обещани при първоначалните преговори.

Хъб "Балкан" - руснаците не го смятат за нещо сериозно?

Другото, което ясно бе заявено, е, че нямат интерес към хъб „Балкан”, коментира Божков.

„Тях ги интересуват само тези 16 милиарда кубически метра, които ще минат оттук през Сърбия за Унгария, Австрия и Словакия евентуално, от които ние да ползваме 4 млрд.”, добави той.

Ще се изплати ли "Белене" при строеж?

Относно АЕЦ "Белене” експертът смята, че държавата ни трябва да има мажоритарен дял като инвеститор и собственик. Той припомни, че „Росатом” със сигурност ще участва на търга.

"Самите руски власти заявиха, че имат интерес от проекта и ще финансират”, добави Божков.

Той е на мнение, че тази централа ще изплати вложеното. 

"При строеж на "Белене" се говори за 10 милиарда евро, но обещава 53 евро на мегаватчас, около 10 стотинки на киловатчас за енергия, при положение, че сега цената на борсата надвишава тези цени. Тя ще е рентабилна и ще може да се изплати", коментира енергийният експерт.

Божков сподели, че много го притесняват корупционните практики около централата.

Отчитат ли правилно електромерите?

Той разказа и за няколко схеми в сектора на енергетиката, които, според него, ще доведат до повишаване на цените на тока за обикновения гражданин.

Един от проблемите според него са китайските електромери, за които са похарчени 72 милиона лева, а при 200 000 от тях е регистрирана грешка и гражданите не получавали фактури. Други, по думите му, плащали по служебни.

„Дисплеят за отчитане изгаря и по някаква причина се губи комуникацията с електромера и с отчитащите устройства в централата на ЧЕЗ”, обясни експертът.

Според него това може да е предпоставка за бъдещи манипулации.

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!