Ако България иска рестарт на проекта „Южен поток”, ще трябва да даде "железобетонни" гаранции от юридически характер, че той ще се реализира. Това обяви руският президент Владимир Путин днес, цитиран от руските медии.

„Виждаме, че българската страна сега иска да се върне към "Южен поток", но ние понесохме редица загуби от отказа на европейските партньори за строеж на газопровода и намеренията не стигат. Трябват ни железобетонни гаранции от правен характер. Такива няма”, каза Путин.

Междувременно на историческата среща между Путин и турския му колега Реджеп Ердоган стана ясно, че ще се работи по замразения проект за газопровод „Турски поток”. "Той ще бъде реализиран възможно най-бързо", увери днес турският президент на пресконференция след среща с Путин, предаде АФП.

Руският президент от своя страна изтъкна, че изграждането на частта от газопровода, предназначена за турския вътрешен пазар, би могло да започне "в много скоро време", но подчерта, че изграждането на частта, предназначена за доставка на газ за ЕС, ще зависи от гаранции, които Брюксел ще трябва да предостави.

"Русия не противопоставя проектите "Южен поток" и "Турски поток" и е готова да реализира проекти за изграждане на газопроводи при наличие на гаранции", заяви в интервю за телевизия "Россия 24" руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Проектът „Турски поток” бе обявен в края на 2014 г. по едно и също време с отказа от проекта „Южен поток” за пренос на газ по дъното на Черно море, блокиран от ЕС.

Идеята на "Турски поток" бе не само да се доставя газ на Турция, но и тя да се превърне в транзитна страна за доставки на газ към Южна Европа вместо Украйна.

Първоначалният проект предвиждаше първите доставки да започнат в края на 2016 г., като в крайна сметка се достигне значителен капацитет от 63 млрд. куб. метра годишно, който впоследствие бе намален на 32 милиарда.

Проектът беше замразен, след като Турция си позволи да свали руски боен самолет в край на ноември 2015 г.

След провала на „Южен поток” и замразяването на „Турски поток” Владимир Путин неколкократно е заявявал, че изграждането на газопровод на европейска територия ще стане само ако Брюксел даде в писмен вид приоритетен статут на тези проекти, отбелязва АФП.