За мен докладът на Европейската комисия нито поощрява, нито назидава България. Той е обективен и ясно посочва напредъкът на България през годините и ясно отчита оставащите проблеми.

Това заяви министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева. За „Лице в лице“ тя заяви, че е била учудена от процента европейски граждани, които смятат, че държавите им не правят достатъчно в борбата с корупцията. По думите ѝ става въпрос за над 70%, а България стои близо до високия процент.

Тя отчете, че у нас са предприети редица действия, касаещи върховенството на закона и отчетността на главния прокурор. Като пример даде започнати дела срещу хора по високите етажи, но все още незавършени.

„Въпреки че е разделен на две и това се отчита като позитивно, фактът, че пленумът определя бюджета на ВСС, означава, че е възможно прокуратурата да се намесва в съда“, коментира още тя.

И обясни: „Вярвам, че докладите ще покажат за всички добрите и лошите практики. Имаме дефицити и те са ясно посочени. Ние не бягаме от тях“.

Според нея ЕК се стреми към това Европа да бъде емблема за върховенство на закона, правата на човека и медийната свобода. За да се случи това, обаче, трябва да има тясно взаимодействие на европейско ниво, но и вътре в държавите посредством правителствата и институциите.

„Мисля, че докладът е критичен за свободата на медиите. Има неща, които съществуват като законодателство у нас. Отчетено е, че има орган – СЕМ, който обаче се препоръчва да бъде по-добре финансиран. Отчетено е, че има регистър за собствениците на медиите“, обясни тя.

По думите ѝ прозрачността на медийната собственост е от изключителна важност.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!