Искам да благодаря на Еврокомисията за изключително обективния доклад, в който е отчела и напредъка на България. Добре е описано и какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока. Ще стъпим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, за да изпълним всичко, за което сме поели ангажимент за мониторинга върху България.

Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той пристигна в Брюксел за Европейския съвет, който вече започна. 

Снимка: Reuters

Сред акцентите на разговорите са санкции срещу Беларус и отношенията на Европа с Турция.

Ден след представянето на доклада на Европейската комисия, темата за обвързването на върховенството на закона с еврофондовете вълнува евролидерите. Парите на Европа остават блокирани, докато не се постигне консенсус.

Под въпрос е приемането на Фонда за възстановяване от коронавирса и на бъдещия бюджет на ЕС. Най-критикуваните за нарушения на правовата държава заплашват с вето, заради евентулани санкции срещу тях.

Снимка: Reuters

Унгария и Полша заплашиха с вето, заради евентуални санкции. С вето заплашват и т.нар. „пестеливи“ страни, като Холандия, които пък настояват за много строги санкции за нарушителите на принципите на правовата държава.

Външнополитическите отношения на Съюза, които също разединяват лидерите на 27-те страни членки, са официалните акценти на срещата.

Снимка: Reuters

А в Европарламента преди час проекторезолюция за върховенството на закона в България беше гласувана от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE. Резултатите се очакват по-късно.

В текста се изказва дълбока загриженост от проблемите в съдебната система, от липсата на резултати в борбата с корупцията и от влошената медийна среда.

Парламентът ще настоява Европейската комисия да продължи мониторинга за страната ни чрез Mеханизма за сътрудничество и проверка. Този текст ще бъде гласуван в Пленарна зала следващият понеделник.