От 2007 г. досега и управляващи, и опозиция си намират пасажи от мониторинговите доклади, около които развиват политически тези, а важното е друго – да има диалог и справедливост. Това заяви пред bTV евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев ден, след като ЕК публикува първия си доклад за върховенството на закона и свободата на медиите в ЕС. В документа има редица критики, сред които че корупцията е сред причините хиляди хора да се включат в антиправителствените протести.

Ковачев отбеляза, че също иска да види осъдени по дела за корупция у нас, но това е дълъг процес.

„От началото на 2007 г., когато започна Механизмът, всеки доклад в България беше приеман от управляващите и опозицията по различен начин. Намираха се две-три изречения, които са крайно критични, и се развиваше политическата теза по отношение на тях. От управляващите се намираха няколко изречения, които са положителни, и се развива тази политическа теза около тях. Смятам, че не трябва да правим така. Не трябва да повтаряме едно и също от 2007 година. Във всеки доклад един намира нещо, което може да му послужи за неговата политическа цел, да си я постигне, друг – от управляващите, намира нещо друго. Правителствата идват и си отиват. Нашата страна остава. Важното е да има справедливост, да имаме политически диалог, за промяна и повече справедливост“, коментира Ковачев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него има „системен проблем“, който пречи на решителните законодателни промени и решението е ремонт на основния закон: „Без да съм специалист-юрист, по всяка вероятност имаме системен проблем, който е свързан и с невъзможността да се направят законодателни промени без сериозна промяна в Конституцията. Затова трябва да говорим политически с всички, които имат отговорност към искането за справедливост“.

„Подкрепяме Европейската прокуратура в лицето на госпожа Кьовеши за стриктно спазване на всички правила за незлоупотреба с европейски средства. Настояваме този механизъм да бъде водещ и по отношение на фонда за възстановяване“, заяви Ковачев.

Според констатациите на ОЛАФ такива случаи в България са под 1% и има само два отворени случая, каза Ковачев.