Втори ден Висшият съдебен съвет и прокуратурата отказват коментар за доклада на Европейската комисия и критиките към съдебната ни система. 

Според ДПС, докладът е „обективен и полезен“.

Полярни позиции изразиха управляващи и опозиция. Остра беше реакцията и на държавния глава.

Президентът Румен Радев отбеляза, че докладът подчертава дългогодишния провал на България в борбата с корупцията.

„Правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал в борбата с корупцията“, отбеляза още той

„Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си върнат държавата“, коментира още той.

В Брюксел Бойко Борисов благодари на комисията за обективния, според него доклад, който е отчел напредъка на България.

Според него докладът добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока. „Затова ние ще стъпим на препоръките на Венецианската комисия, така че да изпълним като цяло всичко това, което сме поели като ангажимент“, заяви премиерът.

Според ДПС, интерпретацията на доклада отново е „чисто българска", но и управляващи, и опозиция са прави. 

„ГЕРБ са прави в това, че докладът съдържа много положителни похвали, но и колегите от БСП  са прави в това, че докладът съдържа доста сериозна критика по отношение за борбата с корупцията и темите, свързани със съдебната система“, смята Хамид Хамид.

Евродепутатът от БСП Петър Витанов подчерта пред bTV, че е безсмислено докладът да се определя като положителен, защото изразите „опасения и сериозни притеснения" се споменават 18 пъти.

 „Първопричината е ГЕРБ и властта. Само че, всички тези констатации се лепят на България и на българското общество, а не на тях. Само по себе си такъв тип доклад е проблем“, заяви Петър Витанов.

От Брюксел евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев подчерта, че докладът подчертава необходимостта от промени в Конституцията.

ВСС и прокуратурата отказаха коментар и днес. Искането на съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста не е включен в дневния ред на съдийската колегия, който е бил подготвен вчера.