За момента не са предвидени други мерки, освен обявените днес, заяви в предаването „Лице в лице“ доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По думите му оттук нататък трябва да се види, че има контрол.

„Няма да остане заведение, в което някой от персонала не носи маска, и да не бъде затворено“, посочи той. 

„Връщането на част от рестрикциите се наложи от чувствителното увеличаване на случаите на заразени, но това не е само български феномен. Целта е докато дойде ваксина да задържаме изкуствено епидемията“, обясни доц. Д-р Ангел Кунчев. 

Според него тестването на туристите при преминаване на границата с Гърция затруднява свободата на придвижване, но е суверено право на всяка държава да реши какво да прави. 

„Нещата са сложни. Предстои и ние да въведем списъка на ЕС от 14 безопасни страни, ако ситуацията го налага“, каза още главният здравен инспектор. Решението според него ще бъде взето на база на цифрите. 

„Ако така вървят числата, не само австрийците, а и други страни ще ни добавят към рисковата група“, обясни той. 

Според доц. Д-р Ангел Кунчев, ако сме песимисти ситуацията през есента може да стане много неприятна.

„Добавяйки към този вирус един куп респираторни вируси още от септември и евентуалния епидемичен грип през януари-февруари, нещата ще станат наистина много сложни“, обясни той. 

По думите му за това можем да се подготвим като подсигурим по-високо ниво на предпазване от грип, най-вече за рисковите хора над 65 години. 

„Това е третият коронавирус който срещаме. Другите се самоограничиха и изчезнаха, но с този не се случва така“, припомни доц. Д-р Ангел Кунчев.