Връщат се част от ограничителните мерки срещу коронавируса у нас. Вчера в 26 области в страната са регистрирани 240 нови заразени.

Снимка: btvnovinite.bg
  • Спортните прояви - тренировки и състезания, ще се провеждат без публика. 
  • Дискотеките и нощните барове на закрито затварят.
  • Забраняват се груповите празненства над 30 души.
  • Малките събирания трябва да се провеждат при спазване на дистанция.
  • Кина, театри и концерти ще продължат да работят с 50% от капцитета си и нужната дистанция.

Заведенията, които са на открито ще продължат да работят, но с 50% от капацитета си и при спазване на дистанция от метър и половина между посетителите.

Снимка: btvnovinite.bg

"Практиката показа, че самодисциплината не е най-силното ни качество, затова се налага да въведем тези мерки. Аз тайно се надявах, че всеки е достатъчно информиран, гледа какво става по света, и че по тази тема трябва да има разбиране, че трябва да се пазим“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че е гласувано доверие на българските граждани, за да се върнат към нормалните условия живот, но "щом не става,  веднага предприемаме тези мерки".

По думите на доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, са съставени доста актове за нарушение на правилата, включително по булевард „Витоша“ в София, където се оказва, че персоналът на известни заведения също не носи маски.

„Да, ще има контрол и той ще е много жесток. А когато установим за втори път , че има такъв пропуск ще предлагаме затваряне на заведенията", обяви той.  

Според собтсвеника на столичен клуб управляващите нямат ясен план, който да следват, а вземат решенията от днес за утре. 

Цялостната политика на държавата е доста непоследователна по отношение на здравни и на икономически мерки“, отбеляза Петър Стоичков.

Междувременно, носителят на Купата на България - футболният отбор "Локомотив Пловдив" съобщи, че в редиците си има общо 7 души с коронавирус.

Има и още 7 привърженици на отбора с положителни проби. Всички те са били на финала за купата и на посрещането й в града, след това и в нощни заведения, в които са празнували и абитуриенти, които днес са с положителни проби. 

Областните управители ще налагат допълнителни мерки по места, ако това се налага. 

Събор на БСП на Бузлуджа тази година няма да има. Причината - противоепидемичните мерки, които заради нарастващите случаи на заболели, нямало причина да не бъдат удължени.

Около това становище се е обединил Областният здравен щаб след разговор с НОЩ, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Запитването на БСП е било към общинския щаб в Казанлък за дните от 31 юли до 2 август. Традиционно хиляди социалисти се събират на Бузлуджа, като не са малко участниците в събитието, които са в напреднала възраст. На този етап в област Стара Загора не се налагат допълнителни рестрикции, за да бъде ограничена заразата, счита областният щаб.

10 са регистрираните новозаразени с COVID 19 в областта за 8 юли.