След вота на недоверие ще има решение за оставките на тримата министри – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Това каза в студиото на „Лице в лице“ социалният министър Деница Сачева.

Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите миналата седмица.

Решението беше взето след среща на председателя на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов с областните координатори на партията с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

За протестите Сачева каза, че е важно да се разделят групите, защото според нея, има хора, които се опитват да използват енергията на демонстрациите за политически цели.

Там има хора, които са просто аватари на провалени политици и на такива, които бягат от правосъдие, каза социалният министър.

Не може да се говори: Отидете си с мир или ще бъде късно, не разбирам какво се случва, какви са тези заплахи, коментира Сачева.

Тя обясни, че засега не е чула конкретни идеи и искания от младите:

На протестите има млади хора, които искат по-добро бъдеще и имат идеи, винаги съм отделяла тези протестиращи от другите и съм на мнение, че трябва да се изслушат, но засега няма конкретни теми, добави Сачева.

За младите може да направим повече, за тях ще се опитваме да развиваме иновации, екология, дигитализация. Това са теми на бъдещето, не сме чули визия за бъдещето, ако говорим за тези протести, очакваме конкретни искания, каза още социалният министър.

Според нея предстои тежка зима както в здравен аспект, така и в социален, защото безработицата може да има високи нива през октомври и ноември, поясни Сачева. 

Затова тя заяви и че е важно да има стабилно правителство, което да изработи механизми за справяне с проблема. 

Сачева засегна и темата, свързана с клипа, на който се вижда как майка бие малкото си дете.

Социалният министър успокои, че детето е добре и се намира в приемно семейство, като в момента се работи с бащата и по-широкия кръг от роднини, за да може да се върне в семейна среда.

Вижте целия разговор във видеото.