Рокада в кабинета тази вечер. Премиерът Борисов поиска оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

Решението беше взето след среща на председателя на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов с областните координатори на партията с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

Министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов декларираха пред премиера Бойко Борисов готовност да подават своите оставки незабавно. Тримата министри ще входират съответните документи за това още утре. 

За третото правителство на Бойко Борисов до момента имаше 10 министерски смени. С поисканите оставки сменените министри стават 13.

Теоретично трите министерски оставки биха могли да бъдат гласувани от парламента още утре.

От ГЕРБ съобщиха, че оценяват високо приноса на финансовия министър Владислав Горанов за приемането на България в чакалнята на Еврозоната и водената политика на финансова стабилност.

Владислав Горанов е финансов министър още от втория кабинет на Борисов. Преди това от 1998 година работи във финансовото министерство. В месеците между кабинетите "Борисов" 1 и "Борисов" 2 е избран за депутат, но се отказва с довода, че отива в частния сектор, за да печели повече.

По време на срещата беше дадена и висока оценка и за вътрешния министър Младен Маринов, под чието ръководство МВР отбеляза добри резултати в борбата с контрабандата, битовата престъпност и трафика и търговията на наркотици.

Вътрешният министър Младен Маринов не беше първият избор за поста. Той влиза в кабинета "Борисов" 3 през 2018 г., след като Валентин Радев подаде оставка. Маринов е в полицейските структури още от 1991 г., като преди да оглави министерството беше главен секретар.

Беше оценен и приносът на икономическия министър Емил Караниколов за увеличението на чуждестранните инвестиции в България.

Икономическият министър Емил Караниколов влиза в правителството от квотата на „Атака“, които вече не са част от коалицията. Преди това работи в Столичната община и Областната администрация (2004 – 2010 г.). 7 години оглавява Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (2010 – 2017 г.) 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!