3-годишното момиченце от Перник, което е било малтретирано от майка си, е настанено временно в приемно семейство, съобщиха от социалното министерство.

Това се налага, тъй като мярката за полицейска закрила трае само 48 ч. и детето не може да остане по-дълго в Център за настаняване от семеен тип.

Социалните работници са на мнение, че за него е по-добре да остане в близка до семейната среда. По-късно приемното семейство ще бъде посетено от зам.-министър Адриана Стоименова с цел да се види как се чувства момиченцето на новото място.

Междувременно вече са установени негови близки и роднини в София и Дупница. Леля на майката се е свързала със социалните работници, но впоследствие е попълнила декларация, че не може да полага грижи за детето, тъй като гледа болните си родители.

Проведена е и среща с бащата на момиченцето след разпита му в полицията. Той е разказал, че с майката живеят заедно и е знаел за насилието над дъщеря им, но не е предприел нищо.

По думите му майката се грижила добре за детето допреди година, когато започнал работа в чужбина, а тя попаднала в религиозно движение.

Бащата е изявил желание да се грижи за дъщеря си, като това може да стане най-рано след приключване на досъдебното производство.

Социалните работници са в готовност да започнат и работа по реинтеграция в семейството, ако майката докаже, че може да гледа добре детето си и увеличи родителския си капацитет.