До момента са намерени няколко клипа с насилие над 3-годишното момиченце в Перник. Това каза в ефира на bTV социалният министър Деница Сачева.

„Колко често се е случвало това е трудно да се каже. Със сигурност то е преживявало трудни моменти“, каза тя.

„Кадрите бяха изключително тежки за гледане. Всеки, който е видял дори част от тях, не може да е останал безразличен. След като получихме сигнал за случая, веднага се свързахме с колегите от Перник. Тяхната реакция е била мигновена. В рамките на 20 минути се опитахме да организираме реакцията на всички институции, защото за нас беше важно не само веднага да помогнем на детето, но и да не се получава опит за саморазправа от страна на възмутени граждани. Случаят можеше да стане много по-тежък“, обясни министър Сачева.

По думите й условията, в които е живяло момиченцето, са добри. То не е недохранено, а за него са полагани грижи по отношение на физическото му състояние. По-скоро проблемът е отношението на майката и начинът, по който това се отразява на неговата психика.

Още днес ще бъде направено проучване на роднините на момиченцето. Стига да има подходящ човек от семейството, който да се грижи за него, то ще бъде настанено при роднини. Дотогава ще остане в приемно семейство.

„Вчера помолихме всички, които разпространяват клипа, да го изтрият и да спрат споделянето му, защото вече има реакция и няма заплаха за живота и здравето на детето. Оттук нататък молим всички да запазят достойнството му“, призова Деница Сачева.