Видеоклип с проявена жестокост към малко дете в Перник бе публикуван снощи в социалните мрежи и предизвика бурни реакции. Сигнализирани са полицията и социалните служби.

Видеото започва с думите на майката: „Понеже баща ти не те обича, не обича и мен…“ и продължава с множество удари от страна на майката към 3-годишното момиченце.

По информация на bTV бащата, който не живее с жената, е предоставил този видеоклип на негова близка, за да го публикува в социалните мрежи и така да предизвика реакцията на обществото и институциите.

Полицията вчера отведе майката в районното управление в Перник, а детето е настанено в център от семеен тип.

По неофициална информация бащата също е задържан, тъй като се смята за съучастник. Също по неофициална информация има и други записи за насилие над детето от страна на майката, с които бащата е разполагал отдавна, но не е сигнализирал навреме институциите.

От профила на майката във „Фейсбук“ се вижда, че тя е силно религиозна. Преди около месец има публикуван друг видеоклип с детето, в който се вижда как тя мери температурата му и вярва, че нейният Бог е помогнал тя да бъде свалена.

„Детето се чувства добре. Нощта е минала спокойно“, каза в „Тази сутрин“ Румяна Герова, началник отдел „Закрила на детето“ в Перник.

Тя се е видяла и с майката, която по думите й е била лаконична в обясненията си за случилото се. Казала е, че по този начин иска да привлече вниманието на бащата. Според нея той не се грижи достатъчно за тях и това е нейният начин да го предизвика да полага повече грижи.

Досега не е имало подобни сигнали срещу семейството. Преди това майката е живяла в София, а от около година и половина – в Перник. Социалните служби са наблюдавали семейството в рамките на шест месеца след излизането й от услугата Звено "Майка и бебе“ през 2019 г. Настанена е там, защото тогава е останала без жилище и подкрепа на близките си. В този период не са констатирани рискове за детето.

Ще бъде предприета временна мярка за настаняване на момиченцето в приемно семейство.