ГЕРБ си запази позициите на изборите за президент, смята зам.-председателят на партията Даниел Митов. В предаването „Лице в лице“ той обясни, че срещу ГЕРБ е била ангажирана цялата държава, а Бойко Рашков тормозил системно, брутално и на ръба да закона привърженици на ГЕРБ и се опитвал да ги откаже от това да отидат да гласуват.

Ромска любов се появи много спонтанно към Радев, коментира още Даниел Митов.  

„От тук нататък ще си даваме сметка и за нашите грешки, обаче това не са демократични избори“, посочи още той.

„Бойко Рашков беше шеф на предизборния щаб на Румен Радев и през цялото време се занимаваше с това да намери начин неговият патрон да спечели изборите. Той не с поколеба да дойде и до ръба на етнически конфликт и да влоши отношенията ни със съседна Турция, само и само да прокара внушението, че работим с ДПС така, че хиляди гласове в Турция изведнъж да се излеят в кошницата на проф. Герджиков на втори тур. Цялата митология се разруши на втория тур“, каза още Даниел Митов.  

Според него проф. Герджиков е бил изключителен кандидат. „Много добър, направи прекрасна кампания, но тръгна малко късно и разпознаваемостта не беше много висока“, отбеляза Митов.

„На тези избори ужасяващо ниската избирателна активност не дава добри перспективи за легитимността на избрания стар президент. Това е човек, който е избран за президент с историческо малък брой гласове. Това е най-слабо подкрепеният президент в новата българска история от 30 години насам“, посочи още зам.-председателят на ГЕРБ.

Според Даниел Митов с въвеждането на машинното гласуване на практика е въведен неформален избирателен ценз в България.

„Това, което калкулираме, е вотът на хората, които искат да ни подкрепят и виждаме не само, че не сме го загубили, а го увеличаваме от лятото“, смята той.  

„Не знаем дали ще се състави правителство, партии, които са толкова различни как ще намерят сечение по между и ще се разберат за политическите приоритети и управленската програма“, коментира Митов по повод преговорите за съставяне на новия кабинет.

По думите му в последните няколко дни новоизбраният стар президент е забъркал тежък дипломатически скандал със САЩ, Украйна и с Турция.

„Репликата Крим е руски трябва да отекне навсякъде. Тя вече отекна, видяхте позицията на САЩ. Този президент трябва да бъде поставен в дипломатическа картина, докато не се научи да произнася думите Крим е украински. Не можеш да претендираш, че уважаваш върховенството на правото и да не разпознаваш, защо Крим не е руски“, заяви Митов.