Честито на победителите, всички се надяваме, че през следващите 5 г. за доброто на нашия народ – ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози.

Това бяха първите думи на кандидат-президента Анастас Герджиков, след като стана ясно, че Румен Радев печели втори тур на изборите за „Дондуков“ 2. 

Герджиков благодари на всички, които са застанали зад него и Невяна Митева.

„Ние се кандидатирахме, защото смятахме, че страната има нужда от нас в момент на тежки кризи. Смятахме, че има как да преодолеем разделенията и да се обединим, за да намерим изход от кризата. И най-вече – притеснявахме се, че демокрацията е в опасност“, коментира още той. 

Според него няколко неща са попречили на кандидат-президентската двойка.

„През цялото време нашите съперници вместо да изтъкнат какво са направили, непрестанно, в продължение на 40 дни повтаряха само едно: „Вие сте свързани с дадени партии и дадени хора“. Това не е истински дебат“, добави кандидат-президентът. 

„Целият държавен апарат работеше за действащия президент. Това означава, че репресиите на силовите министерства бяха в полза на г-н Радев, вътрешният министър се занимаваше с това да е говорител на предизборния щаб, правеше инсинуации на всяка своя пресконференция“, обясни той. 

По думите се е опровергало твърдението на вътрешния министър Бойко Рашков, че вотът от Турция ще повлияе на изборите у нас. Като инсинуация определи и акцията на МВР в три български университета, сред които и СУ „Св. Климент Охридски“, на който Герджиков беше ректор преди да се включи в надпреварата за „Дондуков“ 2.

„Два часа, след като е започнала проверката, моите колеги са предали стотици документи, които опровергават неговите твърдения. Това беше инсинуация преди деня на размисъл. Въпреки всичко, това, което направихме имаше резултат – повлияхме значително за промяна на политическото поведение“, заяви още той.

Кандидатът за президент обяви, че се връща към академичната дейност, но все още не е ясно дали в ролята на ректор.