В много голяма степен резултатът от балотажа беше предизвестен. Това заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“. По първоначални данни вторият тур на президентските избори се печели от Румен Радев. 

Тя изтъкна, че това се е случило заради категоричните позиции на партиите, които са застанали зад досегашния държавен глава и финиширалият втори Анастас Герджиков. 

„Имахме изключително ясно разделение кои партии застават зад единия кандидат и кои зад другия. Извън двамата основни кандидати – всички останали получиха много ниски проценти, нямаше големи проценти за преразпределение“, допълни Димитрова. 

Социологът заяви, че една част от симпатизантите на „Има такъв народ“ днес не са отишли до урните. Мобилизирани са били гласоподавателите на „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ. „По-малка е мобилизацията на БСП, ДПС, ИТН, „Възраждане“, „Демократична България“, каза тя. 

Най-много от симпатизантите на ДБ и „Възраждане“ са избрали опцията „не подкрепям никога“.

По думите ѝ на балотажа е регистрирана рекордно ниска избирателна активност – около 33,7%, като се добавят гласовете от чужбина, може леко да се увеличи. 

Досега най-нисък интерес към втори тур на президентски избори е имало през 2006 г., когато са „Дондуков“2 са се борили Георги Първанов и Волен Сидеров. 

„Четвърти избори за тази година – има умора, разочарование и апатия у избирателя. Всеки следващ избор бележи по-ниска избирателна активност. Нямаше силна мотивация за избирателите да отидат до урните“, допълни Димитрова.