От утре – 23 ноември, започват преговорите на първата политическа сила в парламента „Продължаваме промяната“ за съставяне на редовен кабинет, съобщиха от формацията.

На разговорите са поканени БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

На тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии.

Крайната цел е изработване на коалиционно споразумение.

Графикът по сектори е:

– Вторник – енергетика, икономика, транспорт и правосъдие.

– Сряда – здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство.

– Четвъртък – вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура.

– Петък – труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност, спорт.

– Събота – финанси и международни отношения.

Срещите ще бъдат предавани на живо в страницата на „Продължаваме Промяната“  във Facebook, YouTube и на сайта promeni.bg., уточниха от ПП. 

В нощта на балотажа от „Продължаваме промяната“ потвърдиха, че утре ще бъде дадено началото. В разговорите ще участват по един от двамата лидери – Асен Василев или Кирил Петков.

„От вторник започваме да работим детайлно да направим ясен и точен план и да направим България едно по-хубаво място за живот“, заяви Асен Василев, съпредседател на ПП.

Корнелия Нинова макар и лидер в оставка ще води експертите на БСП. А без гласовете на социалистите не може да се сформира правителство, каза пред bTV Румен Гечев.

“Участието в правителство ще бъде в зависимост от резултатите на вота, съвсем е водещата партия да има най-много министри, не е важно толкова министерството да провежда обща политика”, заяви Румен Гечев, БСП.

Още преди вота от „Има такъв народ“ обещаха да са по-диалогични.

„Не е важно откъде ще са министрите, важна е личността на всеки един и да се обединим около хора, които са можещи“, каза Ива Митева от ИТН.

В „Демократична България“ се обсъжда и вариант, при който да дадат само парламентарна подкрепа за бъдещ кабинет, без да предлагат
министри, заяви един от участниците в преговорите. 

„Не е имало разговори за имена включително за всички позиции, първоначалните разговори с ПП са били единствено за рамката на преговори,  ще дойде време за министерски постове“, коментира Борислав Сандов, „Зелено движение“, ДБ.

Сандов отрече да му е предлаган постът министър на екологията в бъдещето правителство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!