„От юридическа гледна точка“ Крим принадлежи на Украйна, но „в момента“ се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Това е последователната позиция на президента Румен Радев по въпроса с полуострова, става ясно от съобщение на неговия прессекретариат.

Полуостровът беше окупиран от Русия през 2014 г., като там след това беше проведен силно критикуван от международната общественост референдум, след който Москва възприема Крим като част от територията си – макар това да не е признато от западните сили, ЕС и Украйна.

Темата придоби актуалност след дебата между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Тогава президентът каза, че в момента Крим е руска територия" по време на президентския дебат с Герджиков. Ден по-късно Радев обясни думите си, като обаче подчерта, че не се отказва от тях: „Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право".

Украйна привика българския посланик в страната, външният министър на бившата съветска република атакува Радев в социалните мрежи, а въпросът беше повдигнат и по време на брифинг на ЕК. Брюксел не коментира думите на Радев, но припомни позицията си относно Крим. Днес от американското посолство обявиха, че САЩ са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“.

„Дондуков“ 2 отговаря

„Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации“, пишат от президентството.

Според президентския прессекретариат държавният глава неведнъж е изразявал загриженост „от това фактическо положение“ в Крим, което води до напрежение в региона.

„Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни  мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта“, пише още в позицията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!